maandag 9 augustus 2021

Heksenkind / Monica Furlong

 

Omdat de dorpelingen er geen trek in hebben, ontfermt Juniper zich over de verlaten Leana. Juniper geeft haar niet alleen onderdak en voedsel, maar ook een gedegen opleiding. Leana leert lezen, schrijven en vreemde talen, muziek en koken. Ze kan kruidenmengsels en kaas maken. Haar lerares Juniper doet veel heilzaam werk voor het dorp waarin Leana is geboren. 

Furlong heeft met Leana en Juniper 2 krachtige personen geschapen. Ze maken duidelijk wat angst en bijgeloof met de gevestigde orde doen en welke gevaren er dreigen voor mensen die zich niet aan de gevestigde orde aanpassen. Meer een heel goed verteld sprookje en coming-of-age verhaal dan een historisch verantwoorde roman, denk ik. Intussen wel een evergreen. Heksenkind maakt deel uit van een trilogie waarvan ook de titels Juniper en Colman deel uitmaken. Je zou denken dat Juniper als eerste verscheen, maar nee, Furlong schreef eerst Heksenkind en bedacht daarna het verhaal van de voogd van het heksenkind. Colman (een neefje van Leana) sluit de reeks af.

Geen opmerkingen:

Mijn jaar in een tent / Tiny Fisscher

Ze schijnen te bestaan: bijna pubers die uit solidariteit met vluchtelingen-kinderen een jaar lang in een tent in de tuin gaan bivakkeren. I...