Het boek De battle heeft een missie. Hanneke Groenteman vraagt jonge lezers om niemand buiten te sluiten. Hoofdpersoon is de 15-jarige Pakistaanse Yara, woonachtig in een azc. Ze vindt geen aansluiting bij leeftijdgenoten totdat ze samen met een klasgenoot een presentatie houdt in de vorm van een battle. Hier krijgt het verhaal voor mij een te hoog Tina-gehalte. De keuze van het onderwerp (Audrey Hepburn of Marilyn Monroe), de samenwerking van de twee presentators, het verloop van de battle en het wel heel erg happy end, maken De battle ongeloofwaardig, wensvervullend en politiek correct. Het zal lezers van een jaar of 13 worst zijn, denk ik, want het boek leest lekker makkelijk weg.
zondag 22 november 2020
woensdag 18 november 2020
Moord op de moestuin / Nicolien Mizee
De Nicolien Mizee in het interview met Gijs Groenteman lijkt helemaal niet op hoofdpersoon Judith in Moord op de moestuin. Die Judith heeft met Mizee gemeen dat ze schrijfster en schrijfdocent is, maar de eerste stapt overal zonder gêne of reserves op af. Dat kan je van Mizee niet zeggen.
Mizee is een meisje dat altijd al schrijver had willen worden. En ze is daarin glansrijk geslaagd. Moord op de moestuin werd DWDD-boek van de maand februari 2019. Die eervolle vermelding had het van mij op grond van het omslag al mogen krijgen. Een klassieke whodunnit met rake typeringen van hedendaagse eigenaardigheden, bizarre gebeurtenissen en boeiende hoofdpersoon. Hier lust ik wel pap van.
De boektrailer is gemaakt met werk van Nynke Kuipers. Ik vermoed dat de omslagillustratie ook van haar hand is.
dinsdag 17 november 2020
Homme en het noodgeval / Annejan Mieras
Homme moet zijn eigen kamer uit omdat zijn ouders hebben besloten een meisje op te vangen dat tijdelijk niet bij haar eigen ouders kan wonen. Mooie boel. Pien pikt niet alleen zijn slaapkamer in, ze hoeft geen sperziebonen te eten, zijn vrienden pesten hem met haar en ze ligt dwars bij de wandelingen met zijn vader.
zaterdag 14 november 2020
Hoe ik per ongeluk een boek schreef / Annet Huizing
donderdag 5 november 2020
Een bijna eindeloze afstand / Tahereh Mafi
Een bijna eindeloze afstand prijkt op de 'inclusiviteitslijsten' die rondgaan in bibliotheekland. Hoofdpersoon is Shirin, een 16-jarige dame, wiens ouders uit Iran komen. Ze kiest ervoor met hoofddoek naar haar zoveelste nieuwe school te gaan en ze baalt ervan als terrorist of als onderdrukte moslima te worden gezien. Ze steekt haar bezwaren tegen de vooroordelen van schoolgenoten niet onder stoelen of banken. De eerste helft van Een bijna eindeloze afstand gaat erover en over de angst om vrienden te maken op school.
Eerlijk gezegd dacht ik na het zoveelste hoofdstuk: "Stop ff met zeuren, ik weet het nu wel". Tot het moment waarop duidelijk wordt hoe de hele school op zijn kop staat als het moslimmeisje 'verkering' blijkt te hebben met de basketbalheld van de school. De basketbalheld wordt uit het schoolteam gezet, van landverraad beschuldigd (9-11 is een jaar geleden) en kan naar zijn studiebeurs fluiten.
Als onderdeel van een witte meerderheid, kan ik me gewoon niet voorstellen hoe het voelt om tot een minderheid te behoren. Een boek als Een bijna eindeloze afstand geeft toch een beetje inzicht. Je moet ergens beginnen.
Tahere Mafi schreef behalve dit autobiografische boek een populaire serie science fiction romans voor YA.
Moeder, na vader / Gerbrand Bakker
Als ik het goed inschat, stamt de mooie foto op de cover ongeveer uit mijn geboortejaar. De reeks Privé-domein heeft mij al veel leesplezi...

-
Graphic novel, leuker dan alle losers en mutsen in boomhutten bij elkaar. Wat een feest. Origineel, creatief, zorgvuldig en smaakvol. Wil ...
-
De bibliotheekrecensie heeft het over een goed opgebouwde spanningsboog. Helemaal terecht. Tanja de Jonge beschrijft in Dubbel vermist ho...