dinsdag 7 juli 2020

De bijzondere woorden van Gioia / Enrico Galiano

Gioia is geen meisje om jaloers op te zijn. Ze woont in een achterbuurt. Haar ouders hebben geen werk en geen geld en een treurigmakende relatie. Ze heeft geen zichtbare vriendin, maar wel een heel leuke fantasie-vriendin,Tonia, aan wie ze wat heeft. (Dit in tegenstelling tot Ties in Gozert hieronder.) En een vriend heeft ze evenmin of het zou haar filosofieleraar, meneer Bove, moeten zijn, maar hij blijft gelukkig vooral haar fantastische leraar.
Schrijver Enrico Galiano is ook leraar. Een ambitieuze, zeer betrokken en veelgeprezen leraar. Dagelijks plaatst hij op Youtube een filmpje over een bijzonder woord. Helaas versta ik geen bal van wat hij zegt en dat ligt niet aan de geluidskwaliteit. De onvertaalbare woorden die Gioia 'spaart', staan op een lijst achter in het boek. Galiano plaatst ze steeds in precies de goede context.
Gioia raakt erg onder de indruk van een jongen die ook gek op haar is, maar hij verdwijnt.
Voordat ik halverwege het boek was heb ik een paar keer overwogen De bijzondere woorden van Gioia niet uit te lezen. Een beetje te freaky. Maar nadat vriend Lo verdwenen was kon ik dit boek niet meer wegleggen.
Zoals Jaapleest zegt:
"Uiteindelijk is er overal taal voor, ook voor zaken die lastig te begrijpen zijn of nauwelijks in woorden uit te drukken. Voor een jeugdroman als De bijzondere woorden van Gioia was al wel een woord: meeslepend!"

Geen opmerkingen:

Mijn jaar in een tent / Tiny Fisscher

Ze schijnen te bestaan: bijna pubers die uit solidariteit met vluchtelingen-kinderen een jaar lang in een tent in de tuin gaan bivakkeren. I...