vrijdag 25 juli 2014

Achter de draad / Hans Kuyper

Achter de draad is het verhaal van Mars die zo'n 100 jaar geleden in een week tijd volwassen werd op een weinig benijdenswaardige wijze. Wie zijn verhaal leest, wordt wijzer over het leven in de eerste helft van de 20e eeuw, over WO I, over smokkelpraktijken, over de grensstreek en over DE draad. Nog nooit had ik van dit dodelijke 'wapen' gehoord. Hans Kuyper schrijft in de aanvullende informatie bij dit boek: " En in elk geval hoeven we voor een grote oorlog voorlopig niet bang te zijn, dankzij de Europese eenwording." Ik had de afgelopen week toch een beetje het gevoel dat een grote oorlog op 17 juli wat dichterbij is gekomen, maar voor een dodendraad hoeven we anno 2014 niet meer te vrezen.
Alles over de draad: http://www.dodendraad.org/index.php/teksten3/algemene-geschiedenis. Voor 12 plussers die vakantie vieren nabij de Belgisch-Nederlandse grens en geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

Geen opmerkingen:

Mijn jaar in een tent / Tiny Fisscher

Ze schijnen te bestaan: bijna pubers die uit solidariteit met vluchtelingen-kinderen een jaar lang in een tent in de tuin gaan bivakkeren. I...