vrijdag 23 juni 2023

Blauw brengt ongeluk / Angelique van Dam


 Bij Elif thuis vliegen ze bijna van de honger in de gordijnen. Elif schaamt zich voor de armoede en wil niet bij de voedselbank gezien worden. Omdat ze het idee heeft dat de blauwe enveloppen van de belastingdienst de oorzaak zijn van de financiële krapte, pleurt ze stiekem de blauwe post in de kliko. Als ze uitgenodigd wordt op het feestje van de steenrijke klasgenoot Coco moet ze al haar creativiteit aanwenden om met een cadeautje naar de verjaardag te kunnen gaan. Daar stoot ze per ongeluk een peperdure vaas om, in paniek vlucht ze de deur uit, naar huis. Maar scherven brengen geluk en blauwe enveloppen soms ook.

Juf Maike vindt Blauw brengt ongeluk geschikt om te bespreken in de klas, omdat steeds meer kinderen kampen met dezelfde problemen  als hoofdpersoon Elif. Statistisch gezien zal er misschien in elke klas wel een kind zijn uit een arm gezin. Toch betwijfel ik of het bespreken van een verhaal als dit helpend is voor juist die kinderen. Mij lijkt voorzichtigheid geboden, omdat je hen er zeer mee in verlegenheid kunt brengen. Voor kinderen die geen idee hebben wat armoede doet met een mens, is Blauw brengt ongeluk in ieder geval een leerzaam boek.
Schrijfster Angelique van Dam zegt in een interview met Stentor blij te zijn dat er in haar tijd nog geen mobieltjes waren: ze zou er nooit een hebben gekregen als kind.
Thema past perfect bij het Kinderboekenweek-thema Bij mij thuis.

Geen opmerkingen:

See you on Venus / Victoria Vinuesa

  Op het genre-etiket van de bibliotheekversie zien we een hoofd met inhoud. Daarmee wordt aangegeven dat het boek een psychologische roman ...