vrijdag 22 oktober 2021

Hitlers kanarie / Sandi Toksvig

 Klein boekje en behoorlijk stukgelezen. Maar het is dan ook al 15 jaar oud. Kennelijk zelfs in 2020 niet herdrukt. Dat verbaasde me. Tot ik een artikel uit Trouw onder ogen kreeg, waaruit bleek dat de Deense politie geen onverdeeld fraaie rol heeft gespeeld bij het uitleveren van Joodse families. Daar staat tegenover dat bijna alle Joodse Denen (zo'n 7000) naar Zweden zijn geholpen door middel van vissersboten op de dag voordat de Duitsers razzia's zouden gaan houden.
Het verhaal in Hitlers kanarie eindigt met de reddingsactie van al die families uit de Deense steden. Aan alles kun je merken dat toneel een belangrijke rol speelt in het leven van Toksvig. De sfeer is heel erg Deens, de illustraties van Sandy Nightingale helpen daarbij. Hitlers kanarie werd vertaald uit het Engels.
Coming-on-age-verhaal, zorgvuldig opgebouwd, waargebeurd drama, Duitsers zijn niet allemaal slecht, Denen niet allemaal goed en ook 'watjes' kunnen helden zijn. Mocht het toch ooit tot een herdruk komen, dan kunnen die paar rare zinnen met drukfouten er misschien uit geredigeerd worden. De Duitse Wikipedia heeft een heel artikel aan dit boek gewijd. Voor scholieren informatiever dan het boekverslag op Scholieren.com als je het mij vraagt.

Geen opmerkingen:

Mijn jaar in een tent / Tiny Fisscher

Ze schijnen te bestaan: bijna pubers die uit solidariteit met vluchtelingen-kinderen een jaar lang in een tent in de tuin gaan bivakkeren. I...