vrijdag 20 augustus 2021

Sophie op de daken / Katherine Rundell

Een baby in een cellokist wordt door een oude man gered van de verdrinkingsdood. Het schip waarop baby Sophie voer met haar moeder vergaat en oude man Charles neemt de baby en de cellokist onder zijn hoede. De Britse kinderbescherming heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van dit verhaal. De redder en de drenkeling gaan naar Parijs, want Sophie weet heel zeker dat zij daar haar moeder zal vinden en dus kan ontkomen aan de grip van de politie en de kinderbescherming. Op Parijse daken voltrekt zich een zoektocht met halsbrekende toeren door een bont gezelschap overlevers.
Sophie op de daken is sfeervol, avontuurlijk, bloedstollend en fantasievol. Rundell kreeg voor Rooftoppers de Waterstones Children's Book Prize en de Blue Peter Book Award.
Door de wol geverfde Jenny de Jonge vertaalde Rooftoppers. Jammer dat zij voor de titel zo veel meer woorden nodig had. Ook de omslagillustratie van de Engelse uitgave vind ik heel veel spannender. Ik vraag me af wat Luitingh-Sijthoff heeft bewogen om voor het Eiffeltorenplaatje te kiezen.

Geen opmerkingen:

Mijn jaar in een tent / Tiny Fisscher

Ze schijnen te bestaan: bijna pubers die uit solidariteit met vluchtelingen-kinderen een jaar lang in een tent in de tuin gaan bivakkeren. I...