maandag 22 maart 2021

De ickabog / J.K. Rowling

Aangemoedigd door een collega, heb ik deze fraai uitgevoerde Rowling gelezen. Het was geen straf. Het was een leuke, spannende reis door Steenrijk. Een sprookjesland met een dommige koning, sluwe baronnen, een nare gevangenis, een vreselijke weeshuisdirectrice en een aandoenlijk monster. En een goede freule, een fabelachtige kokkin en dappere, slimme kinderen.
Natuurlijk heeft dit ambachtelijk vertelde sprookje in veel hapklare hoofdstukken ook een moraal: laat je niet bang maken door leugens en bedrog. Uiteindelijk wint het goede het van het kwaad, maar wel pas na een paar schokkende, gewelddadige scenes. In deze uitgave van de Ickabog is elk hoofdstuk geïllustreerd door Nederlandse kinderen die meegedaan hebben aan een tekenwedstrijd. Zij konden ter inspiratie het verhaal beluisteren of lezen vanaf de website. Ik weet niet of het de verdienste is van Rowling of van de vertaler (Wiebe Budingh'), of van beide: de namen van personen en gebieden passen als gegoten bij de karakters.

Een bijzondere uitgave met een (leef-)tijdloos verhaal, goed dat de schrijfster het van zolder heeft gehaald en opgepoetst.

Geen opmerkingen:

Mijn jaar in een tent / Tiny Fisscher

Ze schijnen te bestaan: bijna pubers die uit solidariteit met vluchtelingen-kinderen een jaar lang in een tent in de tuin gaan bivakkeren. I...