maandag 25 januari 2021

Mijn broer heet Jessica / John Boyne

 

Niet de transgender in kwestie is aan het woord in dit boek, maar de jongere broer Sam. Sam weet echt niet wat hij met de situatie aan moet. Hij wordt uitgejouwd op school, de politieke carrières van de vader en de moeder lopen gevaar en Sam moet zijn grote dierbare broer Jason missen, omdat hij thuis niet kan zijn wie hij is. Op wonderbaarlijke wijze vindt er een omslag plaats in het brein van de gezinsleden, van de kiezers en van de klasgenoten, waardoor Sam aan het einde van het boek net zo trots is op zijn zus Jessica als hij was op zijn broer Jason. 
Ik vind de twijfels, het ongeloof, de moeite en het verdriet van de gezinsleden heel goed weergegeven, maar het happy end is een pietsie te happy om te geloven. Aan de andere kant: John Boyne is een sprookjesschrijver en aan het einde van een sprookje hoort iedereen nog lang en gelukkig te leven.
Transgender youtuber Alice Olsthoorn met haar broer:
En met haar vader:
Aanraders voor familieleden die geconfronteerd worden met genderdysforie.

Geen opmerkingen:

Mijn jaar in een tent / Tiny Fisscher

Ze schijnen te bestaan: bijna pubers die uit solidariteit met vluchtelingen-kinderen een jaar lang in een tent in de tuin gaan bivakkeren. I...