Darius de Grote is niet oké is een boek met een missie: de schrijver wil duidelijk maken dat er te leven valt met een depressie en dat je hulp moet zoeken. Maar Darius de Grote is niet oké is veel meer dan een boek met een missie: het is een coming-of-age-verhaal dat zich deels afspeelt in een prachtige Iraanse stad. De ik-figuur is een innemende scholier met een baantje in een theewinkel. Wanneer het gezin waartoe Darius behoort een reis maakt naar moeders familie in haar geboortestad Yazd, leert hij daar zijn moeders familie kennen, haar geboorteland, een echte vriend en zichzelf.
Hoewel de betekenis van veel woorden in Farsi zich wel liet raden, had ik een woordenlijst achter in het boek prettig gevonden.
Op de website van Khorram wordt het verschijnen van een vervolg aangekondigd. Hoop dat Darius the Great deserves better wordt vertaald, lijkt me zeer de moeite waard.
http://edwardvandevendelleestips.blogspot.com/2019/06/darius-de-grote-is-niet-oke-adib.html
woensdag 22 januari 2020
Ik kom terug / Adriaan van Dis
Van Dis heeft het niet getroffen met zijn ouders, gelukkig. Wanneer zijn moeder een harmonieus huwelijk had gehad in een Nederlands provinciestadje, zou ik dit portret een stuk minder geboeid hebben gelezen. Maar nee, ze leed een lang en bizar leven in en van Dis, die haar achternaam draagt, maakte er een prachtig boek van met een mooi passend omslag, vind ik. De tekening van de hand van Peter ter Mors leent zich heel goed voor een tatoeage, begrijp ik.
zaterdag 4 januari 2020
2019
Niet veel titels beblogd dit jaar: slechts 35, lang geen boek per week. Slaat de ontlezing nu zelfs bij mij toe? Ik wilde mij nog verontschuldigen door te melden dat ik 13 boeken voor volwassenen las, maar in 2018 las ik er 14 in die categorie. Ook in alle andere categorieën las ik minder. Alleen het aantal Engelse jeugdboeken bleef voor 2018 en 2019 gelijk: 1.
De boeken die op het meeste indruk maakten:
Jeugd informatief: Wij waren hier eerst / Joukje Akveld
Fictie volwassenen: Alleen met de goden / Alex Boogers
Jeugd fictie bovenbouw: De oorlog die mijn leven redde / Kimberly Brubaker Bradley
donderdag 2 januari 2020
Poezig : de mooiste verhalen over katten
Als je dit 11 jaar oude boekje per se via de bibliotheek wil lenen, zul je er wat voor over moeten hebben. De kans is namelijk groot dat het van ver moet komen, omdat nog slechts 2 openbare bibliotheken deze titel in de collectie hebben. Dat betekent voor de lezer meestal een bijdrage in de transport- en administratiekosten. Waarschijnlijk is het voordeliger om het in de kringloopwinkel aan te schaffen, dan hoeft het tenminste ook niet weer ingeleverd. De verhalen zijn zo divers als de schrijvers en de katten. Mijn favoriet: Rascha Peper, van wiens columns later ook de prachtige bundel Fantoompoezen werd samengesteld.
Abonneren op:
Posts (Atom)
Moeder, na vader / Gerbrand Bakker
Als ik het goed inschat, stamt de mooie foto op de cover ongeveer uit mijn geboortejaar. De reeks Privé-domein heeft mij al veel leesplezi...

-
Graphic novel, leuker dan alle losers en mutsen in boomhutten bij elkaar. Wat een feest. Origineel, creatief, zorgvuldig en smaakvol. Wil ...
-
De bibliotheekrecensie heeft het over een goed opgebouwde spanningsboog. Helemaal terecht. Tanja de Jonge beschrijft in Dubbel vermist ho...