woensdag 26 september 2018

Wees onzichtbaar / Murat Isik

Een dag of 10 in de Bijlmer van eind vorige eeuw geweest. Een beklemmende ervaring. Dat zo'n nagelnieuw veelbelovend stadsdeel in Nederland zo gigantisch kan verloederen is gewoon griezelig.
Het was wel mooi om te lezen dat de hoofdpersoon zich ontplooit tot een keurige rechtenstudent, ondanks zijn verschrikkelijke vader, de armoede, de troosteloze woonomgeving en de traumatische ervaringen op de middelbare school.
Wie zich bezighoudt met de geschiedenis van de 'gewone man' in Amsterdam, kan niet om Wees onzichtbaar heen. Dat is bepaald geen straf, want Wees onzichtbaar is heel aangenaam leesbaar.
Op Youtube een  tweetal korte filmpjes met Isik in de Bijlmer. Hieruit wordt duidelijk dat Isik veel beter schrijft dan presenteert. De beelden tonen ons de enorme veranderingen die zich in de laatste decennia hebben voltrokken.  https://www.youtube.com/watch?v=TZA-jW21BE4 (deel 1) en https://www.youtube.com/watch?v=J073xxbXeLk (deel 2)

Geen opmerkingen:

De gebroeders Maxilari / David Pefko

  De gebroeders Maxilari zouden in 2024 39 en 40 jaar oud zijn/worden. Het zou me verbazen als hun moeder nog zou leven, maar het is theoret...