dinsdag 8 november 2016

Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen / Paul van Loon

De vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch heeft de kinderboekenuitgevers flink in beweging gebracht. The Tjong King maakte een prentenboek, Paul van Loon bracht een oud verhaal opnieuw uit met collages als illustraties en Annemarie Bon maakte een boek van het soort waar ze heel goed in is: non fictie voor kinderen.
In Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen laten van Loon en Limpens de schrijver terecht komen in een meer dan 500 jaar geleden geschilderde bizarre wereld. En dat was het dan. Het verhaal is nogal oninteressant: Paul van Loon droomt dat hij in de schilderijen loopt, ongeveer als Erik in De Wollewei. Maar de tekst van van Loon voegt helemaal niets toe aan de reproducties die door Limpens voorzien zijn van het silhouet van Paul van Loon en van twee zwarte pacmannetjes. Mooi uitgegeven, dat wel, maar als kennismaking met de schilderijen van Jeroen Bosch, zou ik op school de boeken van Annemarie Bon en The Tjong King gebruiken.

Geen opmerkingen:

Mijn jaar in een tent / Tiny Fisscher

Ze schijnen te bestaan: bijna pubers die uit solidariteit met vluchtelingen-kinderen een jaar lang in een tent in de tuin gaan bivakkeren. I...