maandag 4 januari 2016

De mysterieuze zolder / Neal Shusterman & Eric Elfman

Op blz. 14: "Het resultaat lijmde ze in esthetisch uitdagende patronen op een doek, zodat afval verheven werd tot kunst. Ze noemde het af-art."
Op blz. 25: "Meestal had ze wel leukere of belangrijkere dingen te doen dan slaapverwekkende gesprekken voeren met marginale persoonlijkheden.
Op blz. 278: "Maar misschien had zijn symbiotische relatie met de Kop Dicht en Luister zijn metafysische bewustzijn aangescherpt en werd hij daarom nu geplaagd door een onheilspellend voorgevoel."

De mysterieuze zolder is heus een erg leuk boek voor liefhebbers van natuurwetenschappen, geschiedenis, honkbal, astronomie, spanning en de Verenigde Staten. Lezers met kennis van wetenschapsgeschiedenis: ik zou ze zoeken onder vwo-leerlingen. De hoofdpersonen zijn 14 jaar oud. Waarom uitgever en Nederlandse Bibliotheekdienst, dit boek dan ingedeeld bij de boeken voor kinderen van 8 tot 12 jaar? De enkele hoogbegaafde 11-jarige die zou genieten van dit eerste deel uit de Acceleratie Trilogie zoekt zijn/haar boeken allang in de kasten voor oudere kinderen en de 13-jarige gymnasiast verlaagt zich natuurlijk niet tot het zoeken tussen de boeken voor snotapen.
Deel 2 De raadselachtige ruimte is al beschikbaar. Deel 3 verschijnt over 35 dagen in de VS.
De briljante vertaling van  Wiebe Buddingh' heeft naar mijn idee heel veel humor aan het verhaal toegevoegd.



Geen opmerkingen:

De gebroeders Maxilari / David Pefko

  De gebroeders Maxilari zouden in 2024 39 en 40 jaar oud zijn/worden. Het zou me verbazen als hun moeder nog zou leven, maar het is theoret...