zaterdag 2 november 2013

Wonder / R.J. Palacio

'Als je kunt kiezen tussen gelijk krijgen of aardig zijn, kies dan voor aardig zijn.' Met deze leefregel werd Auggie verwelkomd op een nieuwe school. Tienjarige Auggie kiest zelf consequent voor aardig zijn, maar makkelijk wordt het hem niet gemaakt. Auggie is niet gewoon lelijk, hij ziet er uit als een doodeng monster. Door ellende met genen hebben chirurgen vanaf zijn geboorte tot aan zijn tiende verjaardag aan zijn hoofd lopen sleutelen zodat hij kan eten, drinken en praten. Afstotelijk is hij gebleven. Toch weet hij een vriendenkring op te bouwen op school.
Het verhaal van Auggie wordt verteld door hem zelf, zijn zus, een vriend van zijn zus en een vriendin. Doordat je kennis kan nemen van de visie van de 'anderen' wordt dit boek niet helemaal zo'n suikerzoet Amerikaans verhaal. Een echte feelgood is het geworden. Als ik Wonder met een film zou moeten vergelijken: Intouchables.

Geen opmerkingen:

De gebroeders Maxilari / David Pefko

  De gebroeders Maxilari zouden in 2024 39 en 40 jaar oud zijn/worden. Het zou me verbazen als hun moeder nog zou leven, maar het is theoret...