zondag 14 februari 2010

Nederlandse schrijvers

Zus / Sanne Parlevliet
Wat weten doodnormale ouders in een doodnormaal gezin eigenlijk weinig van het leven van hun kinderen, niet zo doodnormaal, hoop ik. Schrijfster geeft heel goed weer hoe puberende zussen elkaar zien en elkaars leven beinvloeden. Deze zus van 2 zussen kan veel passages onderstrepen. Deze moeder van 1 zus, zou er net als de moeder in het boek, maar het zwijgen toe doen. Wat moet je zeggen? Lezen!
Weblog van een bruggertje / Annemarie Bon
Zou net als het 'echte' weblog van een bruggertje door ouders en leerkrachten gelezen moeten worden. Nuttig en met gevoel voor humor. Verhaal heel mager. Ben bang dat echte bruggers de lijstjes en de tips snel verveeld ter zijde zullen leggen.
Hotel Kindervreugd / Janneke Schotveld
De locatie is een hotel, de hoofdpersonen zijn karikaturen, kinderen ondernemen actie tegen het gezag. Eigenlijk een klassiek kostschoolverhaal met gebruikmaking van mobieltjes en Internet. Vormgeving en onderwerp zullen in de smaak vallen.
Ik ben er nog / Debby Petter
Heb het meegenomen omdat het (schaam!) half augustus nog op de sprintertafel lag! Moet daar onmiddellijk van af. Therapeutisch album van iemand die erg zwaar getroffen is door de Tweede Wereldoorlog. Niet voor op je nachtkastje.
Donkere dagen / Martin Bril
Je moet eigenlijk altijd een bundel columns op je nachtkastje hebben liggen. Als de schrijver niet dood was gegaan, had ik dit boekje laten liggen. Nu heb ik het wel met veel genoegen gelezen. Moet meer van hem zien te scoren. Gedeeltelijk ook te lezen via website.
Het dier in het dier / Koos van Zomeren
Zijn romans vind ik niet te pruimen, maar zijn dierenverhalen zijn niet te versmaden. Vooral die uit 'Uilen' en 'Een vederlichte wanhoop'. Dierencolumns uit NRC Handelsblad van lang geleden zijn maar een klein deel van dit boek, maar wel het allermooiste deel.
Frankrijk / Pauline Michgelsen
Verplichte stof voor iedereen die naar Frankrijk gaat of naar de Tour de France kijkt. Ook verkrijgbaar als luisterboek! Leuk, leuk, leuk.
Landjepik / Derk Visser
Tienerzwangerschappen doen het altijd goed, maar dit boek gaat niet vaak gekozen worden, verwacht ik. 'Rauw, ruw en heftig', zegt de Leminiscaatkrant. Zie het zwaar in voor de hoofdpersonen van dit boek. Wat moet er van ze terechtkomen? Ze zijn niet liefdeloos genoeg voor deze samenleving. Zie ook:http://schrijver-derkvisser.hyves.nl/blog/22569524/Volkskrant_recensie_Landjepik/Jb6E/
Dat spel van jou en mij / Selma Noort
Titel en omslag wekken verwachtingen die het boek niet waarmaakt. Verhaal van een jeugd in de jaren 50/60, burgerlijk, godvrezend milieu in verzuilde maatschappij. Schrijfster vertelt haar verhaal aan een moslimmeisje dat net als zij in haar jeugd 'kort wordt gehouden'. Voor (bijna) vijftigers leuk om te lezen, voor jongeren onherkenbaar.
Bitch! / Wilma Geldof
Herkenbaar, lekker lezend en met een verrassende ontknoping. Schrijfster is net als Gerda van Erkel in de psychiatrie werkzaam geweest.
Tien dagen in een gestolen auto / Anna Woltz
Hip geschreven spannend vakantieverhaal. In Skandinavische sferen. Om meteen op de boot te stappen. Blijf alleen met de vraag zitten waarom Jonas en Ben zowel Nederlands als Zweeds spreken en welke relatie ze met Camilla hadden voor haar bezoek.
Anne & Anne / Greet Beukenkamp
Bij paranormaal gedoe haak ik onmiddellijk af. Ik heb dit boek, denk ik, uitgelezen op zoek naar herkenbare omgeving. Het speelt zich namelijk niet ver van mijn woonplaats af. Het gaat over parallelle werelden. Gelukkig komt deze term op de flap niet voor. Nu ben ik blij dat ik er toch iets van weet.
Kakkers in Goudkust / Annemarie Bon
Boeiender dan Goudkust in Spanje, dat heb ik na 2 hoofdstukken weggelegd. Schrijfster is veel beter in non fictie of journalistieke dingen. Ze heeft fantasie en gevoel voor humor, maar raakt kinderen daarmee niet, kiest verkeerde onderwerpen, personages zijn cliché, verhaaltje te mager.
Weblog van een bijna-brugger / Annemarie Bon
Combi van Lena Lijstje en Hoe overleef ik de brugklas. Het verschil is de hoofdpersoon: een jongen. Met waargebeurde bizarre krantenknipselgebeurtenissen.
Ik leef nog / Annemarie Bon
Bijna non-fictie. Ideaal boekenbeurtboek voor groep-6- of -7- leerlingen die niet vies zijn van snij-tv. 11-Jarig meisje ondergaat en overleeft levertransplantatie na geelzucht.
De gestrande Meermin of de opstand op een slavenschip van de VOC / André & Nynke Nuyens Omdat dit boek door niemand gekozen werd van de aanwinstentafel, heb ik het maar zelf meegenomen. Bij collegabibliotheken loopt het ook niet hard. Aan het onderwerp (slavenhandel) ligt het niet, denk ik. Misschien aan de omslag. Het gedeelte dat zich in het verleden afspeelt is boeiend, het hedendaagse gedeelte is te braaf. Het is toevallig dat ik twee titels achtereen van vaders en dochters las.
Ik ben van niemand / Marijn Backer
Ziet er uit als een meidenzwijmelboek, maar is meer. Geeft ook inzicht in de denkwijze van ultrarechtse (Zeeuwse) jongeren en vertelt hoe dierbaren en familie bedreigd worden als hoofdpersoon zich afkeert van de groep jongeren. Is nog spannend ook.
Een tafel vol vlinders / Tim Krabbé
Omdat ik alle andere boeken op mijn nachtkastje al gelezen had, ben ik hier maar aan begonnen. Het viel niet tegen. Eigenlijk heel mooi, maar die tafel vol vlinders begrijp ik niet. Waarom kies je zo'n metafoor? Gelukkig heb ik nooit een tafel vol vlinders gezien. Zelfs geen stelletje vlinders bij elkaar.
Dummie de mummie en de gouden scarabee / Tosca Menten
Tosca Menten bedenkt echt grappige personages en ze schrijft geestig. Als ik juf was in de bovenbouw, zou ik dit boek met veel plezier voorlezen, maar mijn voorleesvoorkeur gaat vanwege de spannende plot naar Mentens Juffrouw Pots.
Hou van mij / Corien Botman, Yasmine van Leur
Het liefst lees ik boeken die waar gebeurd zouden kunnen zijn. Harry Potter is aan mij dus niet besteed. Van het verhaal in dit 4e Slash-boek zou je willen dat het niet waar gebeurd zou kunnen zijn. Ik vraag me bij elke hoofdpersoon van een Slash boek af hoe hij/zij de 50 jaar haalt en hoe hij/zij er dan bijzit.
.

Geen opmerkingen:

Eugenia Lincoln and the unexpacted package / Kate DiCamillo

Eugenia Lincoln and the Unexpected Package is de zoveelste DiCamillo van de afgelopen tijd. Heel anders van sfeer dan de eerder gelezen tite...