zondag 13 oktober 2024

Ada : gevangen op twee eilanden / Imme Dros

Ada, gravin van Holland, dankte haar titel aan haar zeer eerzuchtige en dominante moeder. Moeder Aleid huwelijkte haar uit aan Lodewijk II, graaf van Loon. Om strategische redenen, geloof ik, wordt ze ergens op Texel ondergebracht. Net als ze zich daar thuis gaat voelen, moet ze naar Engeland. Het tweede eiland. Bevrijd van ouderlijke bemoeizucht en van haar 15 jaar oudere echtgenoot, voelt ze zich daar op haar plek. Maar met gevoelens kan de graaf geen rekening houden. Na ruim 4 jaar 'gevangenschap' in Engeland vaart ze terug naar de Nederlanden, naar het graafschap Loon, Belgisch Limburg. Lodewijk stierf in 1218. Hoe het Ada daarna verging is niet bekend.

Het feit dat Ada op Texel heeft gezeten, heeft, vermoed ik, een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van Ada als onderwerp voor dit boek. Want waarom zou je voor Ada kiezen als je ook een boek over haar moeder Aleid van Kleef zou kunnen maken? 

Het VPRO Programma OVT maakte een podcast met Imme Dros.

Het werk van Harrie Geelen is sfeerbepalend voor Ada. Helaas, het artikel hierover in Trouw, is alleen te lezen voor abonnees. G

Gelukkig staan er op boekrecensiesblog.nl een paar afbeeldingen. Ada is onnederlands mooi uitgegeven. 

In tegenstelling tot Atta wordt Ada weinig geleend, zelfs tijdens deze eigenwijze Kinderboekenweek staat dit juweel in vrijwel alle Utrechtse bibliotheken 'thuis'. Misschien helpt een griffel of een penseel  de leencijfers volgend jaar een beetje op te krikken, hoewel ik bang ben dat Ada eenzelfde lot is beschoren als Beatrice.

Suggestie Kinderboekenweekthema 2025: Middeleeuwen!


Geen opmerkingen:

24 Uur / Marcel van Driel

 24 Uur ziet er voor mij totaal niet aantrekkelijk uit. Maar dat dondert niet voor een e-book. Gekozen uit een lijst op de leesapp voor jong...