zondag 28 juli 2024

Spookhuis te koop / Isabelle Quinn

 

Een paar jaar terug verschenen de busjes op de voorkanten van de kinderboeken. Deze trend werd opgevolgd door de doorkijkjes met mysterieuze gebouwen. Spookhuis te koop is een heel mooi voorbeeld. Zo'n boek moet je wel meenemen. De zwart-wit illustraties aan de binnenzijde spreken me veel minder aan. En het verhaal? Wel een sympathiek verhaal eigenlijk. Niet eng, gelukkig, en met een mooie ontknoping op het einde. 

Isabelle Quinn schreef al een aardig stapeltje kinderboeken waarin magie steeds een rol speelt.

In het portfolio van Senne Trip opvallend veel blauw-oranje-roze.

vrijdag 19 juli 2024

Radiovrouw : verhalen van een vroege vogel / Jeannette Parramore


Sinds Midas Dekkers is gestopt met zijn radiocolumn voor Vroege Vogels, luisteren we eigenlijk niet meer naar Vroege Vogels op Radio 1. De tuttenbellenmuziek en de rapportages vanuit gebieden die je alleen onder begeleiding van een bioloog en een reporter mag betreden, gingen ons een beetje tegenstaan. Op tv ontbreekt weliswaar de tuttenbellenmuziek, maar ook de scherpe columnist die de groenpoepers op de hak neemt. 
Jeannette Parramore was jarenlang verslaggever en ondernam barre tochten door heel Nederland in gezelschap van extreme natuurliefhebbers. Radiovrouw bevat de verhalen, gebaseerd op echte expedities, aangevuld met soms bloedstollende gebeurtenissen. 
Eigenlijk een boek om met tussenposes van een week een verhaal uit te lezen. Een stuk of 18 achter elkaar is een beetje veel van het goede. Mijn bewondering voor natuurverslaggevers is enorm toegenomen. Laat mij maar lekker saai bibliothecaris zijn.


Jeannette Parramore over haar boek Radiovrouw , verhalen van een Vroege ...

vrijdag 5 juli 2024

Groot verdwijnboek / Maarten Kuipers


 Ooit las ik Roljoch van Maarten Kuipers. Groot verdwijnboek is de derde titel van Kuipers en Wiemans.

Op het front neemt hoofdpersoon Elsie letterlijk een duik in het verleden. Elsie, haar oma en haar leerkracht zijn er een beetje met de haren bijgesleept om het verhaal van Hugo de Groot, de boekenkist en kasteel Loevestein te vertellen. Eigenlijk komen het eigentijdse verhaal van Elsie noch het historische verhaal over Hugo de Groot echt goed uit de verf. Ook het werk van Wiemans is naar mijn mening in kleur leuker dan in zwart-wit.

Wellicht brengt Groot verdwijnboek kinderen en leerkrachten op het idee om boekenbeurten aan de hand van schoenendozen te (laten) doen. Helaas betond het idee in mijn tijd niet, ik had er graag een paar gemaakt.

Schoolreisje naar Slot Loevestein is ook de moeite waard, heel stoer kasteel op een prachtige plek.


Patroon / Marco Kunst

 https://www.marcokunst.nl/ Zojuist kwam ik erachter dat Patroon verfilmd gaat worden. Het lijkt me bijna ondoenlijk. Het verhaal speelt zic...