zaterdag 15 juni 2024

De voorlezer van de sultan / Inez van Loon

 

Niet zo lang geleden kwam er niet zo ver van Europa vandaan een einde aan een immens rijk met een eeuwenoude cultuur: het Ottomaanse rijk. De lezer van De voorlezer van de sultan maakt mee hoe de 7-jarige (!) Lilit door een handelaar wordt weggerukt uit het haar vertrouwde Anatolische dorp om in de harem van de sultan te werken. Wat een bizarre wereld, zo'n harem. De voorlezer van de sultan geeft veel informatie via de woordenlijst. Inez van Loon bedacht sympathieke hoofdpersonen die na de verbanning van de sultan naar Griekenland een eigen leven opbouwen. Naar mijn mening speelt het toeval wel een wat al te grote rol in de slothoofdstukken. Dat komt de geloofwaardigheid niet ten goede, maar de leesbaarheid wel, waarschijnlijk.

Door de voorkant van dit boek zou je kunnen denken met een liefdesroman te maken te hebben. Ik denk dat het front voor lezers van B-boeken niet zo aantrekkelijk is. Ben benieuwd hoe De voorlezer van de sultan gaat scoren in de bibliotheekstatistieken.

Geen opmerkingen:

Groot verdwijnboek / Maarten Kuipers

 Ooit las ik Roljoch van Maarten Kuipers . Groot verdwijnboek is de derde titel van Kuipers en Wiemans . Op het front neemt hoofdpersoon El...