vrijdag 7 juni 2024

De smeekbede / Lianne Damen

 

Twee weken nodig gehad om de 320 pagina's van De smeekbede te lezen. Boeiend van de eerste tot de laatste bladzijde. De lezer krijgt twee familiegeschiedenissen mee. De familiegeschiedenis van een welgestelde rechtenstudent uit Vianen en de familiegeschiedenis van een uit Afrika weggerukte jonge vrouw die begint als zij na een mensonterende boottocht in Suriname wordt verhandeld op de slavenmarkt. Een en ander speelt zich halverwege de 18e eeuw af, de afschaffing van de slavernij in Suriname is nog ver weg.

Deze zomer zal in Vianen een tentoonstelling te bewonderen zijn over het slavernijverleden. Lianne Damen werkte eraan mee in de voorbereiding. Het prachtige werk van de omslag:  Dinah, portrait of a negress van Jonathan Eastman Johnson zal er waarschijnlijk niet te zien zijn, maar wel werk van Marcel Pinas en Isan Corinde. Ik ga zeker en vast kijken.

Geen opmerkingen:

Groot verdwijnboek / Maarten Kuipers

 Ooit las ik Roljoch van Maarten Kuipers . Groot verdwijnboek is de derde titel van Kuipers en Wiemans . Op het front neemt hoofdpersoon El...