vrijdag 31 mei 2024

De Paardenjongens / Johan Ehn


 Met de Paardenjongens ben je in Tsjechoslowakije in de jaren '20 van de vorige eeuw, in Berlijn in de jaren '30 en tot slot in een Zweedse stad in de 21e eeuw. De Paardenjongens zijn twee jongens die voor het gemak maar dezelfde achternaam hebben aangenomen omdat ze samen uit hetzelfde weeshuis ontsnapten en met een acrobatisch paardennummer in een circuscrew werden opgenomen. Na een aantal circusjaren belanden ze in de Duitse hoofdstad in artistieke en progressieve kringen via een uitgeproken lhbtiq+-club avant la lettre. In Berlijn  krijgen De Paardenjongens te maken met homohaat en Hitlervolgelingen.

Anton is een jonge enthousiaste zorgverlener die een stokoude man moet gaan helpen. Ze delen liefde voor paarden. Via oude foto's komen Anton en de lezers achter de identiteit van de hoogbejaarde heer.

Mooi en aangrijpend. Voor de razendsnelle luisteraar: https://www.tiktok.com/@noraleest/video/7300536904523484449

Ehn komt uit Zweden, Mijke Hadewey - van Leersum Mijke Hadewey - van Leersum vertaalde De Paardenjongens.Geen opmerkingen:

Groot verdwijnboek / Maarten Kuipers

 Ooit las ik Roljoch van Maarten Kuipers . Groot verdwijnboek is de derde titel van Kuipers en Wiemans . Op het front neemt hoofdpersoon El...