zondag 7 mei 2023

Onder de vlinderboom / Pauline Vijverberg

Onder de vlinderboom kent twee hoofdpersonen, twee vrouwen die elkaar niet kennen en nooit tegen zullen komen, al zijn ze in de verte familie van elkaar. De oudste leeft ten tijde van de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Ze is boerin en moet hals over kop met haar tweeling en hulp de boerderij verlaten, nadat deze in de fik is gestoken. Zij en haar kinderen komen, net als de hulp, in een concentratiekamp terecht dat op wrede wijze door Britten wordt bestierd.
De jongste hoofdpersoon leeft in de 21e eeuw en bestudeert de epigenetica. Een wetenschap die onderzoekt in hoeverre traumatische ervaringen voor de zwangere vrouw de genen beïnvloeden van nog ongeboren kinderen. Ze ontdekt dat haar tante de dochter is van de boerin die getraumatiseerd en zwanger raakte gedurende haar verblijf in het concentratiekamp tijdens de Boerenoorlog. Ik had nog nooit van epigenetica gehoord en eerlijk gezegd ook niet van de vreselijke concentratiekampen onder Brits regime in Zuid-Afrika. Het verhaal van de oudste dame is vele malen heftiger en boeiender dan dat van jongste, vind ik. Auteur Pauline Vijverberg woonde zelf onder andere in Nederland en in Zuid-Afrika.

Geen opmerkingen:

See you on Venus / Victoria Vinuesa

  Op het genre-etiket van de bibliotheekversie zien we een hoofd met inhoud. Daarmee wordt aangegeven dat het boek een psychologische roman ...