zondag 25 februari 2024

Beer gaat naar de stad, Beer redt het bos / Katja Gehrmann



 

De vrienden van Beer: Das, Bever, Havik en Vos zijn allemaal naar de stad geëmigreerd. Daar is meer te eten, comfortabeler huisvesting en er zijn geen jagers. Beer besluit zijn vrienden op te zoeken om de eenzaamheid en de jager te ontvluchten. In de stad aangekomen, hult Beer zich in de vermomming van een inbreker om minder op te vallen. Maar zijn vrienden hebben Beer door en gaan hem achterna om hem de stad uit te jagen voordat de politie het doet. Beer scharrelt onderwijl nietsvermoedend door de stad op zoek naar eten en een rustplaats. Op de brug houden de vrienden de beer tegen om verder de stad in te gaan, maar het is Beer niet, het is de dief die ondertussen ook door de politie wordt gezocht. Als de politie zich over de inbreker ontfermt, duiken de dierenvrienden op Beer om gezamenlijk terug naar de stad te gaan. 
"Makkelijk lezen met Bontekoe" staat er in een rode sticker op het boek. Ik ben drie keer opnieuw begonnen, omdat ik het verhaal echt niet snapte. De zinnen zijn kort, de hoofdstukjes evenzeer, de tekeningen zijn paginagroot en prachtig. 

Beer redt het bos gaat leestechnisch een stapje verder. Beer en zijn vrienden gaan terug naar het bos. Ze zoeken hun oude woonvertrekken weer op, met uitzondering van Bever die in een vlaag van grootheidswaanzin een enorm huis wil bouwen. Het bos heeft ondertussen bezoek van natuurtoeristen die het gedrag van bevers willen onderzoeken. Hierdoor aangemoedigd zet bever het bos onder water door een megadam in het water aan te leggen. Om niet met zijn allen te verzuipen, probeert Beer met gevaar voor eigen leven de dam onklaar te maken. Als hij klemvast tussen de takken zit, komt Bever hem toch maar redden. De toeristen die in grote getale zijn toegestroomd om het spektakel te filmen, worden door Beer het bos uitgejaagd.
Eind goed, al goed.

Twee tamelijk ingewikkelde verhalen voor beginnende lezers. De illustraties zijn fantastisch, vind ik.

Geen opmerkingen:

Lava / Mireille Geus

  De vormgeving van Lava is een sprookje op zich. De bijzondere kleur en de verrassende illustraties op mooi papier, passen perfect bij prin...