zondag 24 september 2023

De straat : Ina Boudier-Bakker


 Precies 100 jaar geleden kwam De Straat uit. De toenmalige bewoners van de Voorstraat in Vianen zullen not amused zijn geweest na het lezen van dit boek. Boudier- Bakker was zelf al vertrokken naar Utrecht. Ze weet de benepen burgerlijkheid van de Viaanse notabelen en de eenzaamheid van de vrouw van de postkantoordirecteur pijnlijk goed weer te geven. Nee, een feel-good is deze novelle niet. De gevels aan de straat ademen nog wel de sfeer van 100 jaar geleden, maar ik weet eigenlijk niet of er nog notabelen achter wonen. Ik meen wel zeker te weten dat de huidige Viaanse huisartsen, dominees, notarissen en directeuren zich anders gedragen ten opzichte van elkaar dan die van 100 jaar geleden.
Het indringende schilderij op de kaft is Edvard Munchs Avond op Karl Johan (Karl Johan Gate is een grote straat in Oslo).

In Utrecht zijn een hof en een laan naar Ina Boudier Bakker genoemd, in Vianen een straat, in Nieuwegein een hove en in de Haarlemmermeer een dreef. In Zutphen en in Goes is een IBB-laan en in Groningen een Ina Boudierplantsoen. Omdat het 100 jaar geleden is dat De Straat verscheen, wijdt het Stedelijk Museum in DE VoorStraat van Vianen een tentoonstelling aan haar leven en werk, vanaf november 2023.

Hieronder een aflevering van Van Rossem vertelt. Niet alleen van Rossem vertelt, ook Neerlandicus en biograaf Gé Vaartjes vertelt over het weinig vrolijke leven van Ina Boudier Bakker.
De Straat is integraal te lezen in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Evenals haar boeken De klop op de deur en Armoede, trouwens.

Geen opmerkingen:

See you on Venus / Victoria Vinuesa

  Op het genre-etiket van de bibliotheekversie zien we een hoofd met inhoud. Daarmee wordt aangegeven dat het boek een psychologische roman ...