vrijdag 12 mei 2023

Julia en de haai / Kiran Millwood Hargrave, Tom de Freston

Als Karen Millwood Hargrave Julia en de haai in het Nederlands had geschreven, zou ze zeker een griffel hebben gekregen. En het is ook niet onwaarschijnlijk dat echtgenoot en illustrator Tom de Freston beloond zou worden voor de prachtige illustraties.

Samen geven Hargrave en de Freston de onbehaaglijkheid van het Shetlandeiland Unst akelig goed weer. Vader, moeder, Julia en kat Noedel verhuizen voor een zomer naar de klamme en kapotte vuurtoren van Unst. Terwijl pa zich op zijn klus stort: het automatiseren van de vuurtorenlampen, geeft ma zich helemaal over aan het zoeken naar een niet bestaande haai. Julia moet zich ondertussen maar zien te vermaken en maakt zich ieder uur meer zorgen over haar inmiddels depressieve moeder. Al in het eerste hoofdstuk weet je: dit avontuur kan nooit goed aflopen. Het voelt dan ook als een bevrijding als het gezin op bladzijde 212 weer veilig thuis in Cornwall is.

Ik sta er echt van te kijken dat 84% van de aangekochte exemplaren in Utrechtse bibliotheken is uitgeleend. 



 


Geen opmerkingen:

See you on Venus / Victoria Vinuesa

  Op het genre-etiket van de bibliotheekversie zien we een hoofd met inhoud. Daarmee wordt aangegeven dat het boek een psychologische roman ...