vrijdag 23 december 2022

De omwenteling / Suzanna Jansen

Derde moederboek op rij. Mijn moeder en die van Suzanna Jansen zijn van hetzelfde geboortejaar: 1922. Allebei kwamen ze uit een katholiek nest en allebei kregen ze 5 kinderen in de jaren '50 en '60. Maar daarmee houden de gelijkenissen wel op. Betsy, de hoofdpersoon van De omwenteling is een grote-stadsbewoner. Nadat zij haar Mulodiploma behaalde, begon ze een carrière op een handelskantoor. Toen ze trouwde werd haar loopbaan zonder pardon beëindigd. Haar leven vulde zich vanaf toen met wassen, koken, poetsen en kinderverzorging. Voor Betsy een heel onbevredigend bestaan. Suzanna Jansen illustreert met de ontwikkeling van Betsy en haar dochters hoe de positie van vrouwen in de afgelopen 100 jaar beetje bij beetje is veranderd, waarbij de invloed van de kerk afnam en die van de vrouwenbeweging toenam. Duidelijk wordt ook dat de omwenteling nog niet is voltooid.

Lulligheidje: de rode reflector voor de fiets is in 1974 'uitgevonden' en werd in 1987 verplicht, ik kan me niet voorstellen dat hoofdpersoon Betsy in de jaren '70 in zo'n jurk en met zo'n kapsel door Amsterdam liep. De omwenteling is een goed gedocumenteerd, goed geredigeerd en met zorg geschreven boek. Die domme foto op de omslag doet daar  afbreuk aan, Ambo|Anthos!

Geen opmerkingen:

Lava / Mireille Geus

  De vormgeving van Lava is een sprookje op zich. De bijzondere kleur en de verrassende illustraties op mooi papier, passen perfect bij prin...