zaterdag 29 oktober 2022

Kinderen van het drijfzand / Efua Traoré

Kinderen van het drijfzand neemt je mee naar Nigeria. Je maakt kennis met het leven in de grote stad Lagos en met het leven in een afgelegen dorpsgemeenschap. De hoofdpersoon is het meisje uit de stad dat in haar vakantie naar oma op het platteland wordt verbannen, verstoken van Internet, elektriciteit en riolering, maar in gezelschap van grootmoeder, geesten, godinnen en dorpsgenoten. Ze beleeft er een heel bijzonder avontuur, waar ik met mijn westerse boerenverstand niet bij kan. Ondanks dat was het een avontuur met een duidelijke boodschap: verbreek nooit de banden met de doden.
Kinderen van het drijfzand is met zorg uitgegeven. Hoewel je uit de context de betekenis van veel Afrikaanse woorden wel kunt herleiden, is het toch prettig om de  woordenlijst achterin te kunnen raadplegen. (Met fotootjes was nóg beter geweest). 
Efua Traoré is Nigeriaans-Duits, won een indrukwekkend rijtje prijzen met haar debuut en heeft de zonnigste website die ik ooit heb gezien. Efua doet haar naam eer aan. 

 

Geen opmerkingen:

See you on Venus / Victoria Vinuesa

  Op het genre-etiket van de bibliotheekversie zien we een hoofd met inhoud. Daarmee wordt aangegeven dat het boek een psychologische roman ...