dinsdag 31 december 2024

A Mouse Called Miika / Matt Haig


 Zes jaar na de verschijning van A Boy Called Christmas (2015) verscheen A Mouse Called Miika (2021). 
A Boy Called Christmas las ik nooit, dus ik wist niet dat Miika ook al een rol speelde in het verfilmde boek van Matt Haig

Miika is een bescheiden muis, zijn moeder is er nooit aan toegekomen hem een naam te geven. Als hij van huis wegloopt, vindt hij onderdak bij mensenkind Nikolas in een elfendorp in het noorden van Finland. Hij leert er wie hij zelf is en wat vriendschap is. 
Sfeervol, sympathiek verhaal, dat (nog) niet is vertaald. Om te weten hoe je 'drimwick' vertaalt, ga ik Een jongen met de naam Kerstmis maar eens lenen.

Chris Mould maakte de illustraties voor het boek en het prachtige schutblad.

Digibrein / Anders Hansen & Mats Wänblad

 

Digibrein gaat over 4 figuren:

Fladderige Freek, Hanna Heeftgeentijd, #Ping en Slaperige Sam. 
Figuren die je niet wilt zijn, maar van wie je helaas wel wat weg hebt, omdat je je scherm niet altijd de baas bent.

Digibrein leert je wat je scherm met je doet en waarom je scherm dat doet. Het kan daardoor een eerste stap zijn naar een leuker en rijker leven.

Zeer aanbevolen voor ouders die het natuurlijk niet in hun hoofd halen om hun kinderen uit te leveren aan snoepgoed, drugs, vapes en alcohol, maar zelf zijn vergroeid met de smartphone.

Anders Hansen is de Erik Scherder van de Zweedse media, maar dan voor een jongere doelgroep. Mats Wänblad is schrijver. Lisa Zachrisson zorgde voor de verhelderende en kleurrijke illustraties.


maandag 30 december 2024

De lotgevallen / Sacha Bronwasser


 Zestien intrigerende verhalen bij zestiende intrigerende, beeldende kunstwerken, van zeer uiteenlopende aard en leeftijd. Van de meeste kunstenaars had ik nog nooit gehoord, dus Google bij de hand gehouden. 
Met keurige verantwoording van de kunstwerken en de verhalen die, op drie na, eerder bij andere gelegenheden werden gepubliceerd.

Bronwasser werd met haar roman Luister genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Roald Triebels deed de boekverzorging op voorbeeldige wijze: leeslint, linnen rug en steeds terugkerende kleuren voor de titelpagina's. Stevig papier dat precies de goede geur heeft. 


zondag 22 december 2024

De Kriegels are back / Marc De Bel

 

De Kriegels are back! Want de Kriegels blijken prima melkkoeien. In de jaren '90 verscheen het eerste boek over de drieling Kriegel. In 2004 kwam een film uit. Er volgden een musical, een stripboek en nu, terug van nooit weggeweest, De Kriegels are back.

Het verhaal is een opsomming van de gruwelijkheden die de drielingzusjes Kriegel tentoonspreiden bij situaties die zich op school voordoen. En eindigt in een spannende climax op FACTS. De Bel beheerst het Vlaams tot in de finesses. Hij gebruikt heel rijke taal, vol humor... voor volwassenen of tenminste 15+'ers. Maar omdat de hoofdpersonen 11 jaar oud zijn als het verhaal begint, deelt de AI-robot van de NBD het boek in bij de B-boeken (8 tot 12 jaar).





Schatpakkers / Pieter Koolwijk


Het was de laatste dag van de Kinderboekenweek. Lekker gemaakt door Langlevelezen kocht ik bij de Bruna in het grote winkelcentrum nog  snel voor €60,00 kinderboeken om Schatpakkers te veroveren. Toen ik na het afrekenen vroeg om HET Geschenk, moest ik de medewerker eerst uitleggen wat dat was om daarna van zijn collega te moeten horen dat ze het boekje niet meer hadden!!!!!!
Gelukkig hebben ze bij de Bruna in het kleine winkelcentrum in de buurt een betere hand van inkopen. Nog voordat ik met mijn nieuwe jeugdboekenaankoop bij de kassa was aangekomen, kreeg ik Schatpakkers al in de handen geduwd.

Pieter Koolwijk bedacht de wezentjes die met zoekgeraakte schatten een imposante, mysterieuze wereld schiepen in een leeg bedrijfspand. Kleine wezentjes die zich bemoeien met de gewone grote mensenwereld. Kinderboekenschrijvers weten er wel raad mee. Maar in dit boekje draait het uiteindelijk om gewone mensenkinderen, het gaat over pesten en gepest worden, vooroordelen, meelopen en vriendschap.

Jammer dat deze uitgave zo goedkoop moest. De kleurige hoofdpersonen verdienen gekleurde illustraties. Om Linde Faas recht te doen, bestel ik voor volgend jaar alvast haar te mooie kerstkaarten.
Schandalig dat haar naam in de catalogusbeschrijving van de bibliotheek niet voorkomt!

vrijdag 20 december 2024

Joe Speedboot / Tommy Wieringa



Niet lang nadat Joe Speedboot verscheen, probeerde ik een paar bladzijden van dit juweel. Dit jaar las ik het zonder onderbreking uit. Wat een leuk boek. Komt zeker weten in mijn boeken-Top-10 van 2024, ook al stamt deze titel uit 2005. Omdat Joe Speedboot centraal stond tijdens Heel Nederland Leest van dit jaar, is er wel genoeg over gezegd, dus doe ik er verder maar het zwijgen toe.



Sherlock Honds en de gestolen kroonjuwelen / Tim Collins


 Sherlock Honds is de speurneus, dr. Jane Katson noteert de avonturen, vertelt het verhaal. Sherlock Honds moet uitzoeken wie de kroonjuwelen heeft gestolen en hoe. Uiteraard komt hij daarachter via allerlei vergezochte redeneringen. Wanneer Sherlock Honds en Dr. Katson in een ondergronds gangenstelsel gevangen zitten, wordt het even spannend. Elk kort hoofdstuk gaat vergezeld van een raadsel / puzzel / doolhof, gemaakt door illustrator John Bigwood "Hij verstopte heel kleine hints in zijn tekeningen, dus als je goed zoekt, vindt je de dader misschien nog wel sneller dan Sherlock en Jane Katson!"
https://www.kinderboeken.nl/auteur/john-bigwood/. Ik kon de meeste raadsels wel oplossen, maar de dader vond ik niet.

Alles wat riekt naar Sherlock Holmes is te koop in deze winkel:

Vermakelijk, verbazend en niet normaal Brits: een kerstkleurboek van John Bigwood. Zet je luidspreker op nul en vergaap je aan een waanzinnig kleurboek: https://www.youtube.com/watch?v=m9kYaqkN4RI



Hondenstad / Katherine Applegate


 Het duurde even voor ik de draad van Hondenstad te pakken had. Applegate heeft veel pagina's nodig om veel details over veel verschillende honden in het asiel Hondenstad uit de doeken te doen. Net als de Hebban kinderboekenfan kostte het mij wat doorzettingsvermogen om het boek uit te lezen. Gelukkig werd dat beloond met een sympathiek en avontuurlijk happy end. Best leuk om voor te lezen in een middenbouwgroep, sla de eerste hoofdstukken over. Ik dacht dat ik eerder een Applegate had gelezen, maar dat was een Applebaum.
Met illustraties van Wallace West.

Mijn moeite om dit uit te lezen zat 'm denk ik in de hoofdpersoon die een hond is. Ik vind het heel onnatuurlijk om me daarin te verplaatsen.



Het Kerstvarken / J.K. Rowling

  Het begin van Het Kerstvarken vond ik heel goed te pruimen en de ontknoping aan het einde was ook best mooi. Het waren de onwaarschijnlijk...