vrijdag 20 september 2024

Patroon / Marco Kunst


 https://www.marcokunst.nl/

Zojuist kwam ik erachter dat Patroon verfilmd gaat worden. Het lijkt me bijna ondoenlijk. Het verhaal speelt zich namelijk vooral af in de bovenkamer van een 13-jarige jongen. En daarin gaat heel veel om, want door een idioot experiment is de beste vriend sinds zijn babytijd, overleden. Alles is vanaf dat vreselijke moment anders geworden. Zelfs de relatie met zijn opa lijdt onder het verschrikkelijke ongeluk.

Een loodzwaar gegeven. Marcel Kunst doet zijn achternaam eer aan. Want van het drama en de worsteling heeft hij een leesbaar verhaal weten te maken. Aanbevolen voor leerlingen (of zijn het studenten?) die moeten Lezen voor de lijst. Het goede nieuws is dat deze titel als e-book te leen is bij de Online bibliotheek. 

vrijdag 6 september 2024

Huis ontploft / Nathalie Stragier

Op grond van het omslag verwachtte ik een graphic-novelachtig boek. Het huis ontploft is eigenlijk veel leuker.
Er heerst geldnood in de riante woning van Gabriel en zijn gouvernante Domi. Vader en moeder zijn beiden overleden en er is onvoldoende inkomen om het luxe appartement hartje Parijs te handhaven. Wanneer er mensen komen om op het huis te bieden wordt Gabriel onwel op het moment dat de handtekeningen moeten worden gezet. De koop gaat niet door. Gabriel vindt een éénouder gezin dat op straat staat en dankbaar zijn aanbod aanvaardt. Gabriel raakt goed bevriend met de jongste zoon van het gezin en is dan ook diep bedroefd als het gezin vertrekt, omdat het de huur niet kan voldoen. Dan ontdekt hij dat een klasgenote op haar kleinste zusje moet passen, omdat er geen oppas is en moeder veel in het ziekenhuis moet werken. Werk aan de winkel voor Domi. Wanneer moeder met haar 3 dochters hun intrek hebben genomen, komt ook het gezin met de jongens weer terug. Op p. 142 biedt het appartement onderdak aan 9 personen, tot tevredenheid van Gabriel.
Stragier won met Het huis ontploft de Deutsch-Französischer Jugendliteraturpreis 2022. Lekker fris, origineel boek. Wordt vervolgd, als ik de website van Clémence Pénicaud mag geloven, zijn er nog 3 delen verschenen.
 

Patroon / Marco Kunst

 https://www.marcokunst.nl/ Zojuist kwam ik erachter dat Patroon verfilmd gaat worden. Het lijkt me bijna ondoenlijk. Het verhaal speelt zic...